dimecres, 5 de març de 2014

HEROIS I MONSTRES
Començo aquest mes de Març amb moltes ganes de ficar fil a l'agulla i he preparat una nova entrada en el meu Blog, ho he dedicat a un denari que vaig adquirir en una subhasta francesa ara farà uns anys. Pertany a la gens Cossutia a nom de L. Cossutius C. f. Sabula


Col·lecció Maximus
Gens Cossutia
categoria Eqüestre 
74 a. C.
Roma
4,0 gr. 17,5/18 mm. 
Anvers: Cap de la Medussa a esquerra, darrera: SABVLA (poc visible)
Revers: Bel·lerofont muntat en un Pegàs a dreta, a l'esquerra numeral variable: XVII, dessota llei:
L. COSSVTI. C.F
RRC. 395-1

No tenim informació sobre els membres d'aquesta família de categoria eqüestre (els membres d'aquestes famílies eqüestres eren nomenats "equites" era una ordre d'elit entre la societat romana, la majoria, eren gent ben posicionada i rica).


El moneder d'aquest denari era L. Cossutius C. f. Sabula, Ciceró ens diu que aquest personatge podria haver tingut algun càrrec de pretor a Grècia, de fet els motius del anvers i el revers d'aquesta moneda van molt lligats amb alguns monstres i alguns herois de la mitologia grega.

Medusa era un monstre femení en la mitologia grega, una sola mirada d'aquesta et convertia amb pedra. Segons el mite, Medusa era una de les tres germanes Gòrgones ( Medusa, Esteno i Euriale) Medusa era la única mortal, originalment era una bonica dona humana de la que Posidó es va enamorar i la va seduir en un temple dedicat a Atena. Posidó i Atena eren rivals, Atena després de descobrir la profanació del seu temple va castigar a Medusa transformant-la, els seus cabells es van convertir en serps i la seva mirada, tenia el poder de petrificar qualsevol criatura viva. Mentre Medusa estava embarassada de Posidó, va ser decapitada per l'heroi Perseu, Fill de Zeus. De la sang que va sortir del seu coll tallat va brotar la seva descendència, en sorgiren el cavall alat Pegàs, el monstre Amfisbema i el gegant Crisaor.
Medusa per Arnold Bocklin (Viquipèdia)
Posidó portant el seu trident (Museu del Louvre) Wikiquedia

Estatua de Perseu, Benvenuto Cellini
(Piazza della Signoria, Florència) Viquipèdia

Passem a descriure el revers que no té desaprofitament mitològic, al contrari, ens vol fer entendre la feta de"Bel·lerofont" un dels herois de la mitologia grega.

Bel·lerofont té més d'una gesta que explicar-nos, en el revers d'aquest denari  ho veiem ja muntat en el cavall alat "Pegàs"  que va tenir que domar gracies a la brida d'or donada per la deessa  Atenea, Bel·lerofont accidentalment va matar a un Tirà de Corinti, altres versions en diuen que va matar accidentalment al seu germà, per aquest motiu s'exilia a la ciutat de Tirinto en la cort del rei Preto la dona d'aquest, Estenabea s'enamora del jove Bel·lerofont i tracta de seduir-lo, però ell no cau en la temptació, i la rebutjada dona l'acusa falsament de intentar-la violar, el rei de Tirinto furiós i per no faltar a las sagrades lleis de la hospitalitat li encomana un favor, portar una carta de recomanació al pare del la seva esposa Estenabea, el rei Lóbates de Licia, però no era exactament aixo lo que posava la carta si no que li deia que matés a Bel·lerofont per el greuge a la seva esposa.
Bel·lerofont i el cavall alat pegàs (Wikipedia)

El rei Lóbates per complaure al seu gendre Petro rei de Tirintio, li encomana un servei: Matar a una gran fera la “Quimera” que assolava els camps i devorava el bestia. Quimera era un mostre horrorós descrit pel mite com una bestia amb cap de lleó cos de cabra i cua de serp i treia foc per la boca. Bel·lerofont va montar a Pegàs i amb una llança va atacar a Quimera que li va tirar una bola de foc i amb aquesta feta, la punta de la llança de l'heroi es va fondre i  va cremar les entranyes de la fera.
representació en bronce de la Quimera d'arenzzo
data de vers el 400 a. C. (Viquipèdia)

Bel·leront va sortir victoriós, altres gestes del mític heroi ja son un altre historia i pot ser mes endavant les expliquen amb altres contextos i altres monedes.Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada